LASTİK HK

Lastik hakkında sık sorulan 10 soru..

1- Aracımı ani frenlemelerde daha çok kaymaya başladı lastiklerim aşınması bir sebepmidir?  -Aracın frenlemelerde kayarak, fren mesafesinin uzamasına en önemli etkenlerden biri, lastiklerin aşınmasıdır. Ancak lastikler aşınmasada, zamanla iklimsel etkilerle sertleşebilir ve yine, 'kızaklama' dediğimiz, frende yol tutmama zafiyetini ortaya çıkarabilirler. Bu problemi en iyi tesbit etmenin yolu, yetkili satış noktamıza uğrayarak, eğitimli personele lastikleriniz kontrol ettirmenizdir.

2- Lastiklerim dişli ve aşınmamış olduğu halde yol tutşunda, frenlemelerde sorun olduğu gibi aynı zamanda içeriye çok gürültü vermeye başladı. Nedeni nedir? -Lastikleriniz aracınıza montaj edildikten sonra, çok sık kullanılmasa dahi zamanla, yağmur, çamur, güneş gibi mevsimsel ve çevresel (çeşitli kimyasallar-aşınma) etkilerle zamanla esnekliğini ve formunu kaybetmektedir. Bu şartlar içinde lastik daha çok gürültü yapmaya , kuru zeminlerde ötmeye, viraj dönüşlerinde merkez kaç kuvveti yönüne uymaya, frenlemelerde kaydırmaya başlar. Bu durum karşısında vakit geçirmeden satış noktamıza uğrayarak, lastiklerinizi kontrol ettirmeniz tavsiyemizdir.

3- Lastiklerin üretim tarihleri lastik ömrünü etkilermi? -Bu durum son dönemlerde müşteri tarafından özellikle merak edilen ve yanlış anlaşılmalar neticesinde müşteriyi tedirgin eden, aslında çok da önemli olmayan bir sebepdir. Üretici firmalar özellikle Michelin- Bridgestone – Lassa gibi premium markaları üreten üreticiler, lastiklerinin imalatı sonrası, doğru şartlarda stoklanması durumunda 10 yıla kadar esneklik ve ömrünü kaybetmediğini belirtmektedirler. Kaldıki yetkili firmalardan alınacak lastiklerin imalat yılları en fazla 10-12 ay arasında olacaktır ve zaten alınan ürünler 2 yıl üretici garantisi altındadır. Ancak lastik doğru şartlarda stoklanamamış , stoklama aşamasında mevsimsel ve çevresel dış etkenlerden etilenmiş ise bu süre 10 yıldan geriye gittikçe azalmaktadır. Önemli olan satın aldığınız lastiğin satıcısının yetkili bir satıcı olması ve bu satıcının ürüne faturası ile birlikte 2 yıl üretim hatalarına karşı garanti vermesidir. 

 

4-Lastiğimin park ettiğim yerde havasının düşmüş olduğunu gördüm. Bu halde yakın bir noktaya kadar gidip hava takviyesi yapsam sorun olurmu? Lastiğinizin havasının düşük olduğunu fark ederseniz, çok uzun mesafe kullanmamak şartı ile üstünde giderek öncelikle havasını tamamlayınız. Daha sonra ihmal etmeden hava kaçağının tesbiti için güvenilir yetkili bir servise uğrayınız. Ancak lastik jant seviyesine kadar havasını kaybetmiş ise kesinlikle lastik üzerinde hareket etmeden, yedek lastiğinizi takarak yola devam ediniz ve muhakkak bu lastiğinizi en kısa sürede yetkili bir tamirci tarafından onarınız. Yılda yüzlerce kaza ve insan ölümü araçların yedek lastiğinin kullanılamaz olmasından meydana gelebilmektedir. Bu nedenle yedek lastiğiniz daima basınç ölçüsünün yeterli olmasına dikkat ediniz.

 5-Lastiklerim dişli gözüktüğü halde dikkatli baktığımda üzerinde ince çatlaklar olduğunu ve aynı durumun lastiğin yanaklarında da oluştuğunu gördüm ne yapmalıyım? -Öncelikli tavsiyemiz; eğer aracınızı çeşitli deterjan bazlı kimyasallar ile yıkıyorsanız bunun gerek lastiğe gerekse boyaya zaralı olduğunu bilmenizdir. Nevi biliminmeyen kimyasallar ve deterjanlar lastiklerin üzerinde çatlaklara sebep olduğu gibi lastiğin esnekliğini kaybetmesine neden olmaktadır. Bu da tabiki lastik ömrünü kısaltan bir sebeptir.

 

6-Patladığında üstünde gidilebilen lastikleri aracıma takabilirmiyim? -Lastik hava düşmelerinde dahi kullanılabilen lastiklerin teknelojisine üreticiler; Run Flat (RFT) – Zero Pressure (ZP) - (SSR) gibi kısaltmalar ile isim vermektedirler. Bu lastikler genelde ultra yüksek performans lastikler kullanabilen kuvvetli motorlu araçlarda yüksek süratte oluşabilecek hasarlarda kazayı önleme amaçlı üretilmişlerdir. Lastik hava basınçlarını sevk panelinde göstren araçlarda kullanılması hava basıncının düşmesi durumunda kullanıcıyı bilgilendirmesi açısından önemlidir. Run Flat kullanmayan bir araçta bu teknolojiye dönülmesi tavsiye edilmez.

 7-Aracımın direksiyonunda belli bir hız aralığında titreme veya vuruntu diyebileceğim bir aksaklık hissetmekteyim , sebebi ne olabilir? -Aracın direksiyonunda oluşan vibrasyonun nedenleri çeşitlidir. Bunlardan öncelikli olarak lastik tabanının bozulması, lastik hava basınçlarının düşük olması, lastiğin takıldığı jantın hasarlı olması, lastiğin çeştitli darbeler ile jant içinde dönerek balans ayarını kaybetmiş olması, jant üstünde takılı olan va balansları sağlayan kurşunların düşmüş olması, jant içlerinin çamur ve tozlar ile dolu olması öncelikli nedenler olabilir.Bu kontrol ve ayarlar sonrası devam eden vibrasyonlarla ilgili ön takım parçalarının kontrol edilmesinde fayda vardır.

8-Lastiklerimin hava basınçlarını nitrojen gazı ile yaptırmamın ne faydası olur.? -Araç lastiklerinizin hava basınçlarını Nitrojen Gazı ile yaptırmanız öncelikle nemi düşük olan bu hava nın sürüş konforunuza etkisini hissedersiniz. Aynı zamanda oksijene göre nem oranı düşük olan nitrojen gazı lastik lerinizn ve jantlarınızın korozyona uğrayarak daha çabuk deforme olmalarını engeller. Nemin buharlaşması ile ortaya çıkan basınç kayıplarını ortadan kaldırı. Servisimizde bu hizmet makul bir ücret karşılığında verilmektedir.

 

9-Aracımda lastik ebatlarını değiştirmek istiyorum ne yapmalıyım?  -Aracınızdaki lastik ebatlarınızı değiştirmek istiyorsanız, öncelikle eğitimli bir personele danışmanız ve lastiğin çapını değiştirmeden geçiş lastik ölçülerini kullanarak bu işlemi gerçekleştirmenizdir. Eğer doğru geçiş ölçülerini kullanmadan bu işlemi yaparsanız montaj edilen lastiklerin araca sürtmesi , aracın engebelerde yere sürtmesi, kadranda doğru sürratin görülememesi, yakıt sarfiyatının artması, çekişten düşme gibi önemli sorunlarla karşılaşabilirsiniz.

 10-Aracımın sadece ön lastikklerini, ya da tek lastiğini değiştirebilirmiyim? -Öncelikle araç lastikleriniz aşınmış ise 4 lastiğinizi bir arada değiştirmeniz tavsiye edilir. Ancak kısa süre içinde 2 şer adet lastik değiştirmek gibi bir durumunuz var ise yeni aldığınız 2 lastiğin aynı desende olması önem arzetsede diğer aksdaki lastiklerin farklı desende olması çok büyük bir handikap değildir ancak tavsiye edilmez. Aynı aks üzerinde 2 lastiğin farklı desen ebat ve markada olması kesinlikle tavsiye edilmez. Eğer tek lastik alma mecburiyetiniz var ise aynı marka aynı desen lastik olsa dahi bu lastiğin sürüş konforunu etkilememsi için arka sağa takılması tavsiye edilir.

11- Lastiğin kenarlarının mavileşmesi ne demektir?

Mavileşmesinin (bazen sarı veya kırmızı oluyor) hiçbir sakıncası yoktur genelde yeni takılan lastikte oluşur hepsinde oluşmaz neden?
lastiğe siyahlığı veren karbondur.Kauçuğun karbonla birleşimi sırasında kükürt kullanılır.bu kükürt oranı bazen fazla olduğunda lastiğin ilk kullanıldığı zamanlarda ısınmayla birlikte havaya karışır.bu esnada yağmur yağarsa veya motosikletinizi yıkarsanız suyla temas eden kükürt mavi sarı kırmızı gibi renkler alır korkulacak bir durum yoktur

Hazılayan; Armağan Akgün  Tüm hakkı saklıdır, izinsiz kullanım halinde hukuki hakları tarafımızca saklıdır.