Lastik Yapısı

Lastiğin imal sürecinde rol oynayan ana maddelerden başlıcaları doğal ve sentetik kauçuktur. Doğal kauçuk, günümüzde halen tropik ormanlarda yetişen özel ağaçların gövdelerinin çizilerek, ağaçların gövdesinden damlalar halinde süzülen sıvılardan elde edilmektedir.
Lastik Yapısı

 

1-Hava sızdırmayan sentetik kauçuk tabaka ; Bu tabaka lastiğin içinde bulunur ve iç lastik yerine geçer.

2- Karkas Katı ; Karkas, kauçuğa yapışık çok sayıda paralel ince tekstil telden oluşur. Bu teller lastik yapısının kilit bir unsurudur ve lastiğin basınca karşı direnç gösterebilmesini sağlar. Bir otomobil lastik karkası içinde, her biri 15 kg'lık bir kuvvete karşı direnç gösterebilecek yaklaşık 1400 tel vardır.

3- Turn-up ; Rolü, jantın çekiş ve frenleme etkilerini zeminle temas yüzeyine aktarmaktır.

4- Topuk teli demeti ; lastiğin janta oturmasını sağlar. Kopma riski olmaksızın 1800 kg'a kadar dayanabilirler.

5- Yanaklar , esnek kauçuktan oluşan yanaklar, karkasa zarar verebilecek darbelere karşı lastiği korur (örneğin kaldırıma çarpma). Sert kauçuk kısım, lastik ile jant arasındaki bağlantıyı sağlar.

6- Sırt kuşakları ; Çok ince fakat çok dirençli çelik tellerden oluşur ve çapraz şekilde birbiri üzerine yapışır. Tellerinin birbirleri ile kesişmesi, deforme olmayan üçgenler oluşturmaktadır. Üçgenleme olarak adlandırılan bu kısım, sert sırt kuşaklarını oluşturur

7- Koruyucu Kuşaklar ; Bu kuşaklar, yüksek hızda sabit profilini korur ve böylece ısınmaları azaltır. Merkezkaç kuvvetinin etkisiyle gerilmemek için sırt kuşağına dik gelen, genellikle naylon tel veya tellerin bir araya geldiği kuşaklardan oluşmaktadır.

8-Sırt Bandı ; sırt kuşaklarının üzerinde bulunur. Lastiğin desenini bulunduran bu kısım yol ile temasta olacaktır. Sırt bandı zeminle temas yüzeyinde, çok önemli kuvvetlere karşı direnç göstermelidir. Sırt desenini oluşturan karışım, her türlü yolda zemine tutunabilmeli, eskimeye ve aşınmaya karşı dirençli olmalı ve düşük seviyede ısınmalıdır.

Kış lastikleri kullanımıKışın Lastik Kullanımı
Kış lastikleri kullanımı güvenli araç kullanımı için olmazsa olmazlardandır. Kış lastikleri özel olarak geliştirilen hamuru sayesinde yumuşaklığını ve dayanıklılığını korur. Islak, çamurlu, kaygan, karlı, erimiş karlı ve buzlu yollarda yol tutuş güçlü çekiş için en yüksek seviyede su tahliyesi sağlar.Çivili tip kış lastikleri kışın çok sert ve çetin geçen coğrafyalarda kullanım için tasarlanmıştır.

Run Flat

Run Flat Tire
 

“Run Flat Tire” ''Zero Pressure'' ( Patlasa da yol alabilen-Sıfır basınç) teknolojisi ile patlama sorunu yaşadığınız anlarda size eşsiz bir çözüm sunuyor.

  • Aracınızın lastiği patlasa bile 90km/s hız altında 802 km yol alabilirsiniz ki bu da sizin güvenli bir yere ulaşmanıza yeter.

  • Ayrıca zor zamanlarda başınıza gelebilecek olan patlamalar ile birlikte lastik değiştirme zahmetinden kurtulabilirsiniz.

  • “RFT” - ''ZP'' ile otomobilinizde stepne taşımanıza gerek kalmaz. Hem aracınızın ağırlığını azaltmış hem de ekstra yer kazanmış olursunuz.

 

Sırt Deseni Ne İşe Yarar

Kauçuk tek başına tüm iklim koşullarında, sabit bir yol tutuşu sağlamaz.

Saniyenin binde birinde, desen, suyu kanallar içine toplamakta ve temas bölgesinin dışına atmaktadır.


 

195/65R15 ebadında bir lastik, saniyede yaklaşık 15 litre su boşaltmaktadır.

Lastik, güvenlik, sürüş keyfi, kullanım maliyeti gibi özellikleri, yapısına, bileşenlerine ve desenine borçludur… Her ne kadar lastik yapısı görünmez ve lastik kauçuğu her zaman siyah olsa da, lastik deseni belirgindir. Özellikle de sürücülerin çok yüksek beklentilerine cevap veren bu 2 kilit performansı anlamak gerekir: - güvenlik (ıslak zemin üzerinde yol tutuş) - sürüş keyfi (kuru zemin üzerinde yol tutuş)

 

Yol tutuş

Eğer yol tutuş olmasaydı, araçlar ne dönebilirler, ne de ilerleyebilirlerdi : oldukları yerde patinaj yaparlardı. Yol tutuş, özellikle frenlemede ve virajda kendini gösterir: Islak zeminde bile, yol yönünde ilerlemek veya yoldan çıkmadan yavaşlamak gereklidir.

Su tek başına, yol tutuş mekanizmasını bozar. Yol ıslak olduğunda su, temas yüzeyinin altına sızar ve bu durum, yol üzerindeki su yüksekliği önemli olduğunda ve aracın hızı yüksek olduğunda, daha da güçlü biçimde gerçekleşir. Su, potansiyel yol tutuş seviyesini bozar. Her durumda, yol tutuş güvenlik anlamına gelir.